X
Menu
MENU

EPLER MED KARAMELLSAUS À LA OLIVENLUNDEN 1830

Epler med karamellsaus er en fantastisk smakfull dessert. Kombinasjonen av syrlige epler, nøttebunn og sukkersøt, hjemmelaget karamellsaus forvandles til en av våre favorittdesserter. Derfor kaller vi den “epler med karamellsaus à la Olivenlunden 1830”. Denne desserten har også en glutenfri nøttebunn som gir en ekstra krønsj.

Ingredienser til karamell 
  • 50 g sukker
  • 0,5 dl fløte
  • Høstolje 
  • 1 ss eplebalsamico
  • 1/2 gelatinplater
  • Havsalt fra Camargue 
  • 0,3 dl høstolje

Tips: sukker kan erstattes med balsamico

Tilberedning
  • Ha gelatinplatene i kaldt vann
  • Ha sukker i en kasserolle til det blir  lys karamell
  • Varm opp fløte uten å koke. Hell fløten gradvis over karamellen.
  • Kjøl ned til 40 gr.
  • Varm opp gelatin i en kasserolle og bland med lite grann karamell. Hell på nytt i resten av karamellen.
  • Deretter blander du karamell med olivenolje, så  med eplebalsamico, nå med stavmikser.
  • Tilslutt tilsett 1-2 klyper av havsalt fra Camargue. Sett til side
Ingredienser til nøttebunn
  • 60 g eggehvite
  • 15 g sukker
  • 30 g melis 
  • 25 g mandler
  • 25 g hasselnøtter
Tilberedning av nøttebunn
  • Forvarm ovnen til 180 gr.
  • Pisk  forsiktig eggehviten og tilsett gradvis sukker, samtidig som du  gradvis øker hastigheten.
  • Bland  mandler, hasselnøtter og melis i food processor
  • Bland forsiktig dette med eggehvitene.
  • Hel eggeblandingen i en form på 18 cm i diameter, og fordel blandingen i et 2 cm tykt lag..
  • Stek i 10-12 min.
  • Del denne bunnen i 1cm biter, sett til side.
Ingredienser til eplemos
  • 1 kg epler
  • 5 ss eplebalsamico
  • 1 vaniljestang
  • 1 klype kanel
Tilberedning av eplemos
  • Skrell epler, kutt dem i grove biter og ringle over 5 ss eplebalsamico
  • Dryss over kanel og frøene fra vaniljestangen .
  • Dekk med  plastfilm og sett til side i romtemperatur i 2 t.
  • Kok epler i en kasserolle  på svak varme i 15 minutter med lokk.
  • Ta av lokket de siste 3 min.
  • Kjøl ned og sett til side.

Tips: rester av eplemos kan fryses.

 

Ingredienser til pisket mascarpone
  • 3,3 dl fløte
  • 50 g mascarpone
  • 1-2 ss eplebalsamico
Tilberedning
  1. Bland fløte og mascarpone sammen med stavmikser.  
  • Pisk deretter opp  denne blandingen.
  • Til slutt tilsettes 1-2 ss eplebalsamico. Sett til side.
Ingredienser til anretning
  • 4 store glass
  • Eplemos
  • Nøttebunn
  • Pisket fløte
  • Karamell
Tilberedning
  • Ha 1 stor ss eplemos, deretter 6-7 terninger  nøttebunn, påfør så med en sprøyte pose  ca 1 ss pisket krem, og tilslutt 1 liten ss karamell.