X
Menu
MENU

LAMMEGRYTE

INGREDIENSER

• 800 g lammekjøtt

• 1 hvitløksfedd

• 1 liten løk

• 4 klyper Havsalt & Provenceurter

• 6 nykvernet sort Kampot-pepper

• 1 ss hverdagsolje

• 4 timianstilker

• 1 laurbærblad

• 1 ss konsentrert tomatpure

• 1 dl hvitvin

• 2,5 dl lamme- eller kalvekraft

• 3 persillerøtter

• 1⁄2 sellerirot

• 6 gulrøtter

   4 plommer

• 3 epler

• 1 pære

• 1 søtpotet

• 6 ss intens olivenolje

• 4 ss kirsebærbalsamico eller vellagret balsamicoeddik

TILBEREDNING

1. Forvarm ovnen til 160 grader (varmluft).

2. Skrell hvitløksfeddet og del det i to.

3. Finhakk løken.

4. Skjær kjøttet i ca 3 cm tykke terninger. Krydre det med havsaltet og pepperen.

5. Varm hverdagsoljen i en gryte. Brun lammekjøttet i 5-6 minutter mens du rører om.

6. Tilsett hvitløken, løken, timianstilkene og laurbærbladet. La det surre i 1 minutt.

7. Tilsett 1 ss konsentrert tomatpure og stek videre i 1 minutt.

8. Tilsett hvitvinen. La det redusere i 3-4 minutter til det er ca 3-4 ss hvitvin igjen.

9. Ha lamme- eller kalvekraften over kjøttet og kok opp.

10. Sett gryten i ovnen med lokk i 1 time.

11. Skjær persillerøttene og gulrøttene i ca 4 cm tykke biter.

12. Skjær selleriroten og søtpoteten i ca 1 cm tykke terninger.

13. Del eplene, pærene og plommene i båter. 

14. Dekk fruktene og grønnsakene med fuktig tørkepapir.

15. Ta gryten ut av ovnen etter 1 time og tilsett fruktene og grønnsakene som er saltet på forhånd.

16. Bland alt godt sammen. Tilsett litt vann hvis det ikke er nok kraft.

17. Ha gryten i ovnen i ytterligere 30 minutter.

18. Sjekk konsistensen på grønnsakene og kjøttet med en spiss kniv.

19. I mellom tiden lag en dressing av olivenoljen og balsamicoen.

20. Når gryten er klar, hell 1 ss av balsamicodressingen over hver porsjon.

Lammegryte med kirsebærbalsamico
Kirsebærbalsamico fra Olivenlunden 1830