Vi ønsker deg en riktig god jul og et godt nytt år!
farikål

Hva er typisk høstmat?

Nå er tiden inne for typisk høstmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Dagene blir gråere, våtere og mørkere, og det er tiden for varme høstgryter. Norske råvarer er på sitt aller beste, og grønnsaksdisken bugner av deilige rotgrønnsaker, sopp og annet godt. Det er også tid for å fyre i peisen, tenne stearinlys og invitere familie og gode venner på en gryterett. Det som er så fint med gryteretter er at de fleste kan gjøres mer eller mindre ferdige på forhånd, slik at du kan konsentrere deg om å være sammen med gjestene dine. 

Nå som det begynner å bli kaldere ute, vil også varme supper være et helt ideelt måltid. Høsten er også tiden for blant annet viltkjøtt og sopp. Her har du noen gode oppskrifter som passer perfekt i høst:

Vi må ikke glemme høstens favoritt: fårikål.  Retten er ekstremt enkel å lage med få ingredienser, i all hovedsak kjøtt, hodekål, pepper, salt og vann. Det har vært en tradisjonell høstrett i Norge i over hundre år, men det er nok likevel ikke alt du visste om fårikålen. Her er tre spennende fakta. 

Vår nasjonalrett er typisk høstmat

Hele tre ganger har fårikål blitt kåret til Norges nasjonalrett. Den eldste ordentlige fårikåloppskriften står i “Fuldstændig Norsk Kogebog” av Karen Dorothea Bang fra 1835, og er helt lik dagens fårikål. Fårekjøttet har i våre dager fått vike for det mildere lammekjøttet. Historien vil ha det til at denne enkle retten har sitt opphav fra Danmark, men dette er slett ikke bevist. Ifølge historien kom den først til borgerskapet i Kristiania på 1800-tallet da både skikker og språk var sterk påvirket av dansk.

Fårikålens dag

Det er faktisk så mange som 70% av befolkningen som spiser fårikål hver høst, og retten får stadig flere tilhengere. Fårikål kan nok sies å være høstens mest omtalte matrett. En rykende varm gryte med fårikål midt på spisebordet innbyr til både god stemning og sosial velvære. Den siste torsdagen i september er fårikålens dag, og slik har det vært helt siden 1997. I år er altså fårikålens dag den 27. september. Du finner ikke en rett som er mer typisk høstmat enn dette.

Typisk høstmat på grunn av årstiden

Sesongen for fårikål er tradisjonelt om høsten, og dette er nettopp fordi det er da slaktesesongen for lam er. De to hovedingrediensene, lam og kål, er altså en naturlig kombinasjon fordi innhøstingen av kål og slaktesesongen for lam faller samtidig. Nyt høsten med gode råvarer og deilige oppskrifter.

Her har du oppskrift på en helt fantastisk god fårikål

Kanskje du også er Interessert i

Vi nordmenn elsker både italiensk mat og middelhavsmat. La oss se nærmere på hvorfor vi elsker akkurat denne type mat. Her har

Velkommen til Olivenlunden 1830 sin verden – hvor gastronomi og engasjement går hånd i hånd. VISSTE DU? – Olivenlunden 1830 er stolt

Har du en balsamico flaske stående på kjøkkenbenken som du til stadighet titter på, men vet ikke helt hvordan du skal bruke?